Oletko kiinnostunut kivien ja kristallien mystisestä maailmasta, mutta et oikein tiedä miten päästä alkuun?
Usein kivien valtavan runsas kirjo ja saatavilla olevan tiedon paljous saattavat tuntua hämmentäviltä. Miten kivet ja kristallit toimivat, miten niiden kanssa työskennellään tai mistä tietää mikä olisi juuri omaan elämäntilanteeseen sopiva voimakivi? Entä mitä tarkoittaa kivien puhdistus, lataaminen tai aikomuksen asettaminen? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastauksen tästä artikkelista, joka toimii minioppaana kivien ja kristallien maailmaan. Suosittelen lämpimästi lukemaan koko tekstin, sillä sen jälkeen Sinulla on hallussasi tärkeimmät opit onnistuneeseen yhteiseloon kivien ja kristallien kanssa. Voit käydä läpi myös osion kerrallaan ja palata tekstin pariin kun kaipaat vastauksia mieleesi nouseviin kysymyksiin.


Miten kivet toimivat? Mihin kivien teho perustuu?

Kivet ja kristallit värähtelevät jatkuvasti omaa erityistä energiaansa ympärilleen. Samalla tavalla jokainen elävä olento ja kaikki mikä meitä ympäröi pitää sisällään energiaa. Kivien ja kristallien energian avulla on mahdollista tasapainottaa ja korjata oman energiansa laatua sekä voimistaa sitä. Tähän perustuu kivien ja kristallien voima sekä niiden kanssa työskentely.

Se kuinka voimakkaasti kristallit vaikuttavat kuhunkin meistä ja millä tavoin aistimme niiden energian on hyvin yksilöllistä. Osa ihmisistä tuntee kristallin värähtelyn erilaisina tunteina tai fyysisinä tuntemuksina, mutta eivät läheskään kaikki, eikä se ole edellytys kivien kanssa työskentelylle. Kristallit värähtelevät energiaansa ympärilleen siitä huolimatta aistitko sen vai et.

Kivet ja kristallit voivat olla hyviä kumppaneita matkalla kohti omia tavoitteita ja positiivisia muutoksia kaikilla elämän osa-alueilla. Jokaisella kristallilla on omanlaisensa energia, joten erilaiset kristallit sopivat erilaisiin tilanteisiin, riippuen siitä millaista tukea ja energiaa elämääsi juuri sillä hetkellä tarvitset. Esimerkiksi ruusukvartsin sanotaan värähtelevän ympärilleen rakkautta ja empaattista energiaa ja näin ollen se on hyvä kiviapulainen silloin kun haluat työstää esimerkiksi erilaisia pelkoja tai surun tunteita, tai kun tavoitteenasi on oppia miten olla armollisempi ja hyväksyvämpi itseäsi kohtaan.


Kuinka kiviä ja kristalleja käytetään?

Kiviä ja kristalleja voi käyttää monin eri tavoin. Kokeilemalla löydät ne tavat, jotka tuntuvat juuri Sinulle kaikkein luontaisimmilta ja hedelmällisimmiltä. Kristalleja voi esimerkiksi sijoitella kodin eri huoneisiin puhdistamaan ja tasapainottamaan kodin ilmapiiriä. Lisää siitä, mitkä kristallit sopivat mihinkin huoneisiin, voit lukea “Kristallit kotisi jokaiseen huoneeseen” -artikkelistamme. Moni käyttää kiviä apuna meditoidessaan tai esimerkiksi rauhoittuakseen illalla ennen nukahtamista. Kiviä voi kuljettaa mukana myös päivän menoissa esimerkiksi sujauttamalla kiven laukkuun tai taskuun, tai käyttämällä erilaisia kivikoruja.

Ottamalla kivet ja kristallit osaksi aktiivista henkistä työskentelyäsi, valjastat niiden energian voimistamaan omaa energiaasi ja tehostat näin työsi tuloksia. Voit hyödyntää niitä esimerkiksi osana manifestointia. Jos manifestointi on Sinulle uusi asia, voit lukea siitä lisää Keijukodon kolmeosaisesta blogisarjasta “Manifestoinnin ABC”. Manifestoinnin tukena voit käyttää yksittäisiä, kulloiseenkin tarkoitukseen sopivia kiviä, tai voit koota useammasta kivestä kivimandalan, josta kerrotaan lisää blogitekstissä “Kivimandala manifestoinnin tukena”.


Kivien ja kristallien puhdistus

Ennen kuin kiven ottaa käyttöön, se tulee puhdistaa erilaista energioista, joita se on ympäriltään itseensä imenyt. Näin kiveen aiemmin kertyneet energiat eivät vaikuta omaan työskentelyysi kiven kanssa. Koska kivet ovat yhteydessä kaikkeen maalliseen, ne puhdistuvat maallisten elementtien avulla. Voit puhdistaa kiven esimerkiksi seuraavin keinoin:

~ Kuunvalo tai auringonvalo: aseta kivi muutamaksi tunniksi kylpemään auringon tai kuun valossa. (Vältä kuitenkin ihan suoraa auringonpaistetta, sillä se saattaa haalistaa joidenkin kristallien värejä. Löydät lisätietoa herkistä kristalleista tuotetietoa ja käyttöohjeita-sivultamme. Aurinko on tehokas elementti ja se toimii myös esimerkiksi asettaessa kivet ikkunalaudalle, terassille tai parvekkeelle.)
~ Seleniittikulho: aseta kivi seleniittikulhoon, jolloin seleniitin voimakas, kirkas ja puhdasta valoa säihkyvä värähtely puhdistaa sen.
~ Maa: hautaa kivi maahan tai aseta se lepäämään vaikkapa kukkaruukkuun mullan päälle ja anna maallisen energian puhdistaa se.
~ Tuli: aseta kivi takkatulen tai nuotion lähelle (ei liian lähelle korkeaa lämpötilaa kuitenkaan, ettei kivi pääse halkeamaan), tai kuljeta kiveä kynttilän liekin ohi kolme kertaa. Tuli on hyvin nopeavaikutteinen puhdistuskeino, joten pitkää aikaa tulen lähellä ei tarvita.
~ Suitsukkeet: Suitsukkeet edustavat ilma-elementtiä ja niiden puhdistavalla savulla voit helposti puhdistaa useitakin kiviä samalla kertaa.
~ Ääni: Myös korkeasti värähtelevä ääni on oiva tapa puhdistaa niin kristalleja, kuin yleisestikin energioita vaikkapa hoitotiloista. Äänimaljat ovat tähän suosittuja.

Kun kivi on puhdistettu, voit nostaa sen käsiisi, sulkea silmäsi ja pyytää vielä mielessäsi, että kaikki se energia, jota kiveen oli kertynyt, poistuu kivestä. Lisää kivien puhdistustavoista ja siitä, mikä tapa sopii millekin kivelle parhaiten voit lukea aiemmasta artikkelistamme “Kivien puhdistus ja katsaus eri elementteihin”.

Ensimmäisen puhdistuksen jälkeen kiviä on tärkeää puhdistaa säännöllisesti myös jatkossa, jotta ne toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Mitä useammin käytät kiveä, sitä enemmän se kerää itseensä energiaa. Hyvä nyrkkisääntö on puhdistaa kivet kerran kuukaudessa, mutta jos joku kivistä tuntuu puhdistusten välissä erityisen raskaalta ja tunkkaiselta, voit tehdä puhdistuksen useamminkin.


Kivien ja kristallien lataaminen

Puhdistamisen lisäksi kristalleja tulisi ajoittain myös ladata uudella energialla, vähän niin kuin akkuja, jotta ne pysyvät virkeinä ja palvelevat täysipainoisesti. Jotkut puhdistustavoista myös lataavat kristalleja (auringonvalo, seleniittikulhot, ReiKi- ja muu virratettava energia), toiset ainoastaan puhdistavat (maa, ilma, vesi, tuli, suitsukkeet, ääni, visualisointi, vuorisuola). Joten jos käytät jotakin puhdistustapaa, joka ei samanaikaisesti lataa kristallia, muista suorittaa lisäksi lataus, esimerkiksi akaattilevyn, tai tarpeeksi suuren vuorikiteen tai ametistikiteen päällä, tai anna niille energiakylpy auringoisena päivänä ulkona.

Kivien ja kristallien aktivoiminen ja aikomuksen asettaminen

Kun kivi on puhdistettu ja ladattu, se aktivoidaan toteuttamaan sitä tarkoitusta, jota kiveltä toivot. Tästä käytetään myös termejä ”antaa aikomus” tai ”ohjelmoida” kivi. Kristallisi värähtelee sille ominaista energiaansa ympärilleen joka tapauksessa, joten ohjelmointi ei ole pakollista eikä sen tarvitse välttämättä olla suuri seremonia. Sekin riittää, että yksinkertaisesti poimit kiven käteesi ja ajattelet minkälaista apua siltä toivot. Mutta jos haluat syventää energeettistä yhteyttäsi kiviapulaiseesi, voit tehdä aktivoinnin pidemmän kaavan kautta, jolloin samalla asettaudut itse aikomuksesi ja tavoitteesi kanssa ns. samalle taajuudelle.

Ota tällöin itsellesi kiireetön hetki ja asetu kiven kanssa rauhalliseen paikkaan kotonasi tai paikassa, jossa tunnet olosi rauhalliseksi ja hyväksi. Voit pitää kiveä kädessäsi tai käydä makuulle ja asettaa kiven kehollesi siihen kohtaan, jota haluat työstää. Visualisoi kiven energia ja se miten se yhtyy oman energiasi kanssa ja pyydä, ääneen tai hiljaa mielessäsi, kiveä avuksesi siinä mitä ikinä oletkaan elämässäsi työstämässä. Voit pyytää esimerkiksi näin: “aktivoin tämän kristallin ja pyydän sen energiaa työskentelemään kanssani kasvattaakseni omaa itsevarmuuttani.” Näin kyseinen kivi on ohjelmoitu ja aktivoitu toteuttamaan toivomaasi tehtävää. Voit milloin tahansa puhdistaa sen ja aktivoida sen avuksesi jotakin muuta tehtävää varten.


Näillä kivillä pääset alkuun

Jos kivien maailma on Sinulle uusi, tässä muutamia esimerkkejä kivistä, joiden avulla pääset hyvin alkuun. Voit poimia käyttöösi ne, jotka puhuttelevat Sinua tässä hetkessä eniten, tai tutustua niihin kaikkiin ja tunnustella eri kivien erilaista värähtelevää energiaa.

Vuorikide: monikäyttöinen kivi, joka vahvistaa ympärillään olevia energioita. Voi lievittää kipuja, tasapainottaa tunteita, edistää positiivista ajattelua, auttaa eteenpäin henkisen kasvun tiellä ja selkeyttää ajatuksia, antaa voimaa ja virkeyttä keholle ja mielelle.

Vihreä aventuriini: rauhoittava, harmonisoiva ja lempeä kivi, joka tukee positiivisuutta ja on avuksi tunnepuolen solmujen tai käsittelemättömien asioiden kanssa. Erinomainen tuomaan uusia ideoita, inspiraatiota ja luovuutta, edistämään hedelmällisyyttä ja tuottoisuutta. Onnen kivi, joka houkuttaa runsautta ja auttaa huomaamaan uudet mahdollisuudet sekä tarttumaan niihin.

Musta obsidiaani: Tunnetaan erityisesti voimakkaana suojelijana, maadoittajana, puhdistajana ja opettajana, joka tuuppaa eteenpäin henkisellä polulla. Värähtelee nopeaa, voimakasta ja armotontakin energiaa, joka hoitaa sielua, mutta voi tuoda esiin myös epämiellyttäviä totuuksia ja negatiivisia tuntemuksia, joiden kohtaamista henkinen kasvu edellyttää.

Punainen jaspis: virrattaa kantajalleen elinvoimaa, kestävyyttä, päättäväisyyttä, pelottomuutta ja keskittymiskykyä. Maadoittaa, suojaa ja vahvistaa turvallisuudentunnetta. Tunnetaan myös intohimon kivenä, sillä punainen jaspis edistää seksuaalienergian virtausta kehossa, ja tuo intohimoa myös luomiseen ja uusien ideoiden toteuttamiseen.

Ruusukvartsi: huokuu pehmeää, feminiinistä, empaattista energiaa, hellyyttä ja lohtua. Hoitaa emotionaalisia haavoja, pelkoja ja kaunoja sekä opettaa anteeksiantoa ja armollisuutta itseä ja muita kohtaan. Rohkaisee avaamaan sydäntä ja rakastamaan ehdoitta.

Sodaliitti: logiikan ja rationaalisen ajattelun kivi, joka auttaa kantajaansa ilmaisemaan asioita parhaalla mahdollisella tavalla. Selkeyttää ja rauhoittaa mieltä sekä tasapainottaa impulsiivista käyttäytymistä, hämmennystä ja panikointia. Sopii myös avuksi kirjoitustyöhön ja riitojen ja erimielisyyksien selvittelyyn.

Tiikerinsilmä: edistää voimakkaasti harmoniaa ja tasapainoa sekä karkottaa estoja, pelkoja ja itsekriittisyyttä. Auttaa ottamaan toiminnan askelia ja pysymään positiivisena, sekä antaa rohkeutta ja itseluottamusta tiukoissakin tilanteissa. Heijastaa pois negatiiviset energiat ja raivaa tietä menestykselle, runsaudelle, onnelle ja kasvulle. Houkuttaa puoleensa säännöllistä rahavirtaa, jonka vuoksi sopii hyvin yrittäjille.

Ametisti: erinomainen meditaatiokivi, joka tasapainottaa tunnekuohuja, lievittää stressiä, vihaa, ärtymystä ja ahdistusta. Voi hoitaa myös monia kehon kiputiloja, erityisesti päänsärkyjä. Avuksi myös riippuvuuksien hoitoon.

Seleniittikulho: seleniitti on voimakas kivi, jonka kaunis, kirkas, puhdasta valoa säihkyvä värähtely puhdistaa negatiivisia ajatuskuvioita sekä ylipäätään kaikkea matalasti värähtelevää niin ihmisessä, energiakentässä kuin huonetilassakin. Seleniittikulho on erinomainen apulainen kivien puhdistukseen ja lataamiseen.

Lisää tietoa eri kivistä ja niiden hoitavista ominaisuuksista löydät kattavasti Keijukodon blogista. Jos joku kysymys jäi vielä askarruttamaan mieltäsi, voit lisätä sen blogin kommenttikenttään.


Lämpimästi tervetuloa kivien ja kristallien maailmaan!