Kristallien maailmasta löytyy joukko sellaisia arvokkaita harvinaisuuksia, joita ei ihan jokaisessa kivikaupassa tule vastaan ja maailmanlaajuisestikin niiden saatavuus vaihtelee. Nämä kivimaailman aateliset ovat arvokkaita kukin omasta syystään. Esimerkiksi kiven harvinainen väri, esiintymien niukkuus tai louhintatapa voi tehdä siitä erityisen arvokkaan ja kysytyn. Jotkut kivet taas ovat erityisen suosittuja koru- ja jalokivinä, jonka vuoksi niiden kysyntä on suurta ja näkyy myös kiven hinnassa. Tässä artikkelissa tutustumme viiteen kivimaailman aarteeseen: larimariin, kunziittiin, morganiittiin, peridoottiin sekä moldaviittiin. Arvokkaampia kristalleja on toki muitakin, yksi joukkoon kuuluvista voisi olla myös turkoosi, josta löydät ihan oman artikkelin täältä.

Delfiinikivi larimar kätkee sisäänsä merellistä energiaalarimar

Upea larimar, harvinainen pektoliitin sininen muoto, tunnetaan myös nimillä Delfiinikivi ja Atlantis-kivi. Kiven kerrotaan saaneen nimensä sen löytäneen henkilön yhdistettyä oman tyttärensä nimen (Larissa), sekä espanjankielisen “meri”-sanan (=mar).

Kaikki kivimarkkinoilla oleva larimar on peräisin yhdestä ja samasta esiintymästä, joka sijaitsee Dominikaanisen tasavallan vuoristossa. Tämän harvinaisen kiven muodostumisen taustalla on mitä luultavimmin vaikuttanut mannerlaattojen liikehdintä sekä alueen vulkaaninen toiminta. Omalla tavallaan larimarin ominaisuuksiin ovat vaikuttaneet myös alueella tavatut alkuaineet ja mineraalit, kuten kupari, vanadiini, hematiitti ja fosfori.

Väritykseltään larimar voi olla hempeän vihreää tai syvän sinistä, tai jotakin siltä väliltä. Valkoistakin larimaria tavataan. Larimaria louhitaan lähinnä käsin ja koska maanpintaa lähimpänä olevat esiintymät on jo louhittu tyhjiksi, kiveä joudutaan etsimään yhä syvemmältä vuoren uumenista. Tämä selittää osaltaan larimarin arvokkaampaa hintaa.

Energeettisiltä ominaisuuksiltaan larimar on korkeavärähteistä ja resonoi erityisesti kurkkuchakran kanssa. Larimaria pidetään trooppisen meren sekä taivaan ruumiillistumana. Sen väri ja kuviointi muistuttaakin turkoosia, tyynnyttävää merta ja se tuo Atlantiksen muinaisen viisauden, sekä delfiinien parantavan voiman harmonisoimaan kehoa ja sielua. On mielenkiintoista, että larimaria pidetään yhtenä merkittävimmistä vesielementin kivistä, vaikka se on syntynyt tulielementistä. Siksi se onkin yksi harvoista näiden energioiden polariteettia tasapainottavista kristalleista. Niinpä sitä voidaan käyttää mm. viilentämään “kuumenevia tunteita” ja rauhoittamaan erilaisia pelkotiloja ja fobioita, lievittämään stressiä, ja hoitamaan niin fyysistä kuin tunnekehoakin.

Larimar edustaa sekä vesi- että ilmaelementtiä, joten sen koetaan symboloivan ajatusten ja tunteiden, kehon ja sielun harmoniaa.

Larimar sopii erinomaisesti raskaana oleville sekä juuri synnyttäneille äideille helpottamaan synnytyksen jälkeistä masennusta ja äitiyteen kohdistuvia paineita, fyysisellä tasolla myös ns. kuumia aaltoja.

Larimaria pidetään myös runsauden kivenä, joka avartaa kantajaansa rajattomille mahdollisuuksille, sen sijaan että tarjoilisi nimenomaisia toivomuksia. Se opettaa ennemminkin rentoutumaan ja antautumaan elämän virralle, päästämään irti “pakosta” saada unelmia toteen. Go with the flow.

Rakkaudellista ja leikkisää larimaria pidetään lisäksi kommunikointitaitoja edistävänä kivenä, jonka hoitava energia on erityisen tehokasta parisuhteissa. Larimar kannustaa luottamukseen ja avoimeen rakkauteen sekä kehottaa avaamaan kumppanille omia sydämestä kumpuavia toiveita ja ajatuksia.

Laulajien ja puhetyötä tekevien kannattaa myös kokeilla larimaria, tehostamaan äänenkäyttöä ja suojelemaan ääntä.

Jos larimar likaantuu, sitä voi puhdistaa vedellä tai miedolla saippualiuoksella. Energeettisesti – ehkä jo arvaatkin – luonnon vesi on elementeiltään kristallille ominaisin. Kirkkaaseen auringonpaisteeseen kiveä ei kannata jättää, sillä se saattaa haalistua.

Silloin kun olemme löytäneet hyvälaatuisia larimareja, löydät ne täältä.

Kunziitti, sielunsuhteiden valmentaja


Kunziitti kuuluu spodumeemi-perheeseen ja on yksi harvoista luontaisesti vaaleanpunaisista kivistä. Kunziitin väri voi kuitenkin vaihdella läpikuultavasta hentoon pinkkiin ja violettiin. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä voimakkaampi pinkki tai violetti väri kunziitilla on, sitä arvokkaampi se on. Nimensä kivi on saanut George Frederick Kunzilta, joka ensimmäisenä löysi kunziittia Kaliforniasta. Yhdysvaltojen lisäksi kiveä tavataan myös muun muassa Madagaskarilla, Brasiliassa ja Afganistanissa.

Kunziitti yhdistetään vahvasti sydämeen ja feminiinisyyteen. Se on monen kristallien ystävän mielestä kaikkein korkeavärähteisin ja voimallisin vaaleanpunaisista kristalleista, joita tähän mennessä on löydetty. Kunziitin taajuus on puhdas ja vahva, tavalla joka avaa kantajansa sydäntä uusille rakkauden tasoille. Niinpä se on sopiva kivi heille, jotka haluavat uskaltautua avaamaan sydäntään, ylittämään pelkojaan ja kohtaamaan ympäröivän maailman avoimin mielin. Heille, jotka ovat valmiita tekemään työtä sydämensä kanssa ja houkuttamaan elämäänsä rakkautta tositarkoituksella.

Kunziitti auttaa purkamaan vanhojen parisuhteiden kipua ja karmaa, jotta kykenet kokemaan korkeampaa, universaalia rakkautta. Kun olet “tehnyt työsi” sydämesi eheyttämiseksi, kunziitti on oiva apulainen sielunkumppanin löytämiseen. Se auttaa manifestoimaan todeksi molempia osapuolia hyödyttäviä ihmissuhteita elämäsi kaikilla osa-alueilla, ja houkuttaa luoksesi erityisesti heitä, jotka tukevat sielunsuunnitelmaasi.

Kunziitti auttaa myös vahvistamaan vanhempien ja lapsen välistä suhdetta, aluksi edesauttaen terveen suhteen muodostumista, ja lapsen kasvaessa auttaen ylläpitämään keskinäistä kunnioitusta ja kommunikaatiota. Kristallia voi myös käyttää parantamaan suhdetta omiin vanhempiin, sekä se voi olla avuksi rakastavan minäsuhteen ja terveiden rajojen luomisessa.

Vaikka kunziitin energia onkin hyvin voimallista, koetaan kristallin värähtely silti rauhoittavana, lempeästi rohkaisevana ja myötätuntoisuuteen kannustavana. Voit kokeilla sitä tyynnyttämään levottomuutta ja jännitystä vaikkapa ennen tärkeää palaveria tai koetta, tai pidä kristallia autossasi jos liikenneruuhkat kiristelevät usein hermojasi.

Fyysisellä tasolla kunziitin sanotaan parantavan verenkiertoa ja rauhoittavan tulehduksia.

Kunziitin puhdistuksessa tulee huomioida, että kivi on herkkä naarmuuntumaan. Käytä pehmeää liinaa ja haaleaa vettä tai tarvittaessa mietoa saippualiuosta. Energeettistä puhdistusta varten voit antaa kunziitin kylpeä täydenkuun valossa, josta se erityisesti nauttii. Puhdistukseen sopii kuitenkin hyvin myös solidaarisuutta ja vakautta huokuva maaelementti, erityisesti mikäli kristallia käytetään ihmissuhteiden lujittamiseen.

Keijukodon kunziitit, silloin kun niitä on saatavilla, löydät täältä.

Rauhaa, rakkautta ja suvaitsevaisuutta säihkyvä morganiitti


Morganiitti on berylleihin kuuluva kivi, akvamariinin ja smaragdin “sisko”, jolla on kauniin hento vaaleanpunainen sävy. Yhteistä morganiitille ja kunziitille on se, että molemmissa vaaleanpunainen väri on luontainen ja värin taustalla on alkuaine nimeltä manganeesi. Morganiitti on väritykseltään hennompi kuin kunziitti ja taittaa enemmän lohenpunaiseen, joskin myös violettiin tai oranssiin taittava sävy on mahdollinen. Hillityn värityksensä ja kirkkautensa vuoksi morganiitti on erittäin suosittu korukivi, jonka vuoksi sen arvo on noussut. Morganiittia esiintyy muun muassa Madagaskarilla, Meksikossa ja Yhdysvalloissa.

Morganiitti on yhteydessä sydänchakraan. Yksi sen tehtävistä on tasapainottaa kantajansa feminiinistä ja maskuliinista puolta. Sen lempeä ja voimaannuttava energia kannustaa eteenpäin eheytymisen ja manifestoinnin tiellä ja auttaa löytämään sisäisen rauhan. Morganiitti ei hoputa tai painosta, vaan muistuttaa siitä, miten tärkeää on edetä itselle sopivassa tahdissa kohti rakkaudellista minäsuhdetta ja kuinka tärkeää on löytää oma polku.

Ihmissuhteissa morganiitti huolehtii siitä, että suhteen molemmat osapuolet ovat tasapuolisesti antavassa ja saavassa roolissa, eikä kumpikaan jyrää toisen yli. Jos haluat valjastaa morganiitin tällaiseen tehtävään parisuhteessa, voit esimerkiksi laittaa kiven teistä otetun valokuvan viereen, tai asetella morganiitteja asunnon sellaisiin tiloihin, joissa vietätte eniten yhdessä aikaa.

Yhtälailla voit vaikkapa työpaikalla käyttää morganiittia tuomaan yhteistyöhenkeä ja harmoniaa yleisiin tiloihin. Meditaatiossa tai mandalassa voit käyttää morganiittia tuomaan suvaitsevaista, tasapuolista ja harmonista energiaa vähemmistöryhmille tai vaikkapa uhanalaisille eläimille – kaikille, jotka ovat tasapuolisen ja reilun kohtelun tarpeessa.

Morganiitti tuo lempeää tukea elämän isoihin käännekohtiin ja ‘virstanpylväisiin’, kuten vaikkapa syntymä, murrosikä, ammattiin valmistuminen, avioituminen, vaihdevuodet ja kuolema. Kristallin rakastava energia auttaa siirtymään yhdestä elämänvaiheesta toiseen ja sopeutumaan muutoksiin.

Fyysisellä tasolla morganiitin sanotaan lievittävän kehon jännitystiloja ja ahdistusta sekä lisäävän sydämen hyvinvointia.

Morganiitin puhdistuksessa voi käyttää mietoa saippualiuosta ja pehmeää liinaa. Energeettisesti morganiitin puhdistukseen sopii parhaiten juokseva luonnonvesi, mutta yhtä hyvin voit käyttää myös vesijohtovettä ja visualisoida samalla vaikkapa solisevan puron pesevän kristallista pois vanhat energiat.

Voit tutustua kauppamme morganiittivalikoimaan täällä.

Tyynnyttävä ja puhdistava peridootti auttaa uudistumaan

Peridootti, joka tunnetaan myös nimellä krysoliitti, on upean syvästä vihreästä väristään tunnettu kivi. Se muistuttaa ulkoiselta olemukseltaan vihreää lasia. Kiven värisävy määräytyy sen mukaan kuinka paljon rautaa kivi sisältää. Tummaa peridoottia voidaan myös vaalentaa lämpökäsittelyn avulla. Peridootti on erittäin suosittu koru- ja jalokivi ja sitä on löydetty muun muassa Kiinasta, Saksasta, Norjasta ja Myanmarista.

Peridootti on timantin lisäksi ainoa jalokivi, jota ei synny maankuoressa, vaan paljon syvemmällä maan uumenissa, josta sen voi nostaa pintaan esimerkiksi tulivuoren purkaus.
Näin ollen peridoottia puolijalokivenä saa hieman metsästää ja silloin kun sitä löytyy, kyseessä on yleensä hyvin pienet peridootin kappaleet ja/tai korukivet, joilla on reippaasti hintaa.

Peridoottia pidetään uudistumisen kristallina, joka auttaa karistamaan menneisyyden esteet ja pyrkimään kohti uusia saavutuksia. Tulisen taustansa vuoksi peridootti on tehokas puhdistaja, ja sitä voi käyttää apuna erilaisten riippuvuuksien, negatiivisten ajatusmallien, menneisyyden traumojen tai muiden vastaavien kierteiden katkaisuun. Samalla peridootti tullessaan syvältä maan uumenista, maan ytimestä niin sanotusti, edustaa vahvasti myös maaelementtiä ja on avuksi silloin kun halutaan vahvistaa “omaa ydintä”. Kristalli esimerkiksi auttaa irrottautumaan ulkopuolisista vaikutteista ja elämään elämää oman viisautesi ja kokemuksesi ohjaamana. Peridootti auttaa tunnistamaan omat rajansa ja sanomaan tarvittaessa “ei”.

Muiden vihreiden kristallien tavoin, myös peridootti on erinomainen runsauden kristalli ja onnen amuletti, joka houkuttaa puoleensa paitsi taloudellista runsautta, myös rakkautta ja uusia mahdollisuuksia. Kokeile peridoottia manifestoinnin tueksi meditaatioon tai kivimandalaan.

Jos tarvitset apua puutarhan, kasvimaan tai pihan kanssa, kokeile haudata pala peridoottia alueelle kasvua tukemaan. Peridootti myös edesauttaa kommunikaatiota elementaalien, kuten maahisten ja menninkäisten kanssa, jotka voivat omalta osaltaan olla auttamassa vihreän peukalon suhteen.

Fyysisellä tasolla peridootti voi tehostaa ruoansulatusta, laskea kuumetta ja lievittää synnytyskipuja.

Koska peridootti resonoi sekä maan, että tulienergian kanssa, voit kokeilla puhdistamiseen elementtiä sen mukaan kaipaatko elämääsi nopeaa muutosta (tuli) vai ennemmin hitaampaa, mutta pitkäkestoisempaa muutosta (maa). Voit puhdistaa kiveä esimerkiksi antamalla sen levätä nurmikolla, tai ikkunalaudalla kukkaruukussa, luonnonvalossa mullan päällä kylpien. Tai jos tuli on valitsemasi elementti, voit kuljettaa kiveä kynttilän liekin lähellä muutamia kertoja (ei kuitenkaan suoraan liekissä).

Muutokseen ja henkiseen kasvuun johdatteleva moldaviitti tuo tähtisumua elämään

Moldaviitti on vihreä ja läpikuultava tektiitti. Tektiitillä tarkoitetaan asteroiditörmäyksen seurauksena syntynyttä, jähmettynyttä lasimateriaalia ja tektiittejä löytyykin useimmiten suurten meteoriittikraatterien läheisyydestä. Koska suurten taivaankappaleiden törmäykset maahan ovat harvinaisia ja niiden myötä syntyneet tektiitit ainutlaatuisia ja määrältään rajallisia, erilaiset tektiitit ovat melko arvokkaita. Tyypillisesti moldaviitteja löytyy pienenpieninä korukivinä, tai jos useamman sentin kokoinen palanen on joskus jossakin kaupan, sen hinta on yleensä muutamia satoja euroja. Moldaviitti liittyy Keski-Euroopassa sijaitsevaan Nördlinger-Riesin meteoriittikraatteriin.

Moldaviitin energia on voimakasta ja voi vaatia hieman totuttelua, sillä moldaviitti ei turhia kainostele vaan haluaa ryhtyä heti töihin. Niinpä tällä kristallilla on potentiaali tuoda dramaattisia ja nopeita muutoksia kantajansa elämään. Kylmiltään moldaviitin energia saattaa kuitenkin herkimpiä pyörryttää, hikoiluttaa tai aiheuttaa hieman pöllähtänyttä oloa, johon on hyvä varautua. Maadoittavat kivet, veden juonti ja arkiset askareet tasapainottavat moldaviitin korkeavärähteistä energiaa.

Moldaviitti työskentelee sydänchakran kanssa, stimuloiden tasapainoa ja avaten sydäntä kohti kiitollisuuden korkeampia taajuuksia. Kun olet kiitollinen siitä mitä elämässäsi nyt on, kertoo se maailmankaikkeudelle, että tilaat elämääsi lisää kiitollisuudenaiheita. Moldaviitti lujittaa tätä manifestaatiota.

Moldaviitti auttaa henkisen kasvun tiellä, sillä se auttaa näkemään mitkä osa-alueet vaativat vielä työtä matkalla kohti eheämpää ja rakkaudellisempaa minäsuhdetta.

Moldaviitti auttaa tavoittamaan oman sisäisen viisauden sekä herättelee ja voimistaa kantajansa henkisiä ominaisuuksia. Se kannustaa tutustumaan menneisiin elämiin oppimismielessä ja auttaa luomaan yhteyden omiin henkioppaisiin.

Koska moldaviitti ei ole maapallolta peräisin, se on erinomainen linkki avaruuteen ja edesauttaa yhteydenottoa henkioppaiden lisäksi muiden planeettojen väkeen, enkeleihin ja muihin eri astraalitasojen olentoihin. Sen sanotaan olevan hyvä kivi lievittämään ”koti-ikävää” tähtilapsille ja herkille sieluille, jotka kokevat inkarnaation maapallolla haastavaksi.

Moldaviitti auttaa meditaatio- ja unityöskentelyssä, sekä kehittää kantajansa “tuntosarvia” taivaalliselle johdatukselle, intuition äänelle ja telepatialle.

Fyysisellä tasolla moldaviitin sanotaan mm. ylläpitävän muistin toimintaa ja silmien terveyttä.

Moldaviitin puhdistus onnistuu ihan hyvin esimerkiksi juoksevalla vedellä, mutta voit myös valita puhdistustavan sen käyttötavan mukaan. Jos käytät moldaviittia intuitiiviseen työskentelyyn, puhdista moldaviitti kuunvalossa ja anna sen ladata energiansa täyteen tähtitaivaan tuikkeessa. Erityisesti sellaisena yönä, jolloin tavataan paljon tähdenlentoja, pääsee moldaviitin tähtienergia oikeuksiinsa. Jos taas työskentelet suurten muutosten aikaansaamiseksi, kokeile puhdistaa moldaviitti tulienergialla, vaikkapa kynttilän vieressä.

Keijukotoon etsitään näitä kuten muitakin harvinaisuuksia aina mahdollisuuksien ja saatavuuden mukaan. Kannattaa seurata tilannetta somessa ja kaupassa, ja rientää ostoksille jos tilaisuus tulee ja joku näistä tuntuu kutsuvan!
Meille voi esittää muitakin toiveita sähköpostitse, niin voimme katsoa löytäisimmekö toivottuja aarteita.