
Joskus tuntuu siltä, että kiire ja stressi ovat välttämätön paha. Laskut on maksettava, lapset vietävä harrastuksiin, työt on tehtävä, koti siivottava, ruokaa laitettava, eikä päiviin saa millään lisää tunteja. Mutta tosiasiassa voit tehdä enemmän asialle kuin uskotkaan. Kiire on illuusio, jokainen luo kiireen itse itselleen. Ja oikeastaan sen tiedostaminen, että sinä itse hallitset omaa elämääsi, on stressinhallinnan ydinasia. Stressinhallinta on sitä, että otat ohjat omiin käsiin. Sinä päätät elämäntyylistäsi, ajatuksistasi, tunteistasi ja siitä miten hoidat ongelmatilanteet. Annatko kiireen kiristää hermosi äärimmilleen, vai maltatko pysähtyä välillä hengittämään ja hymyilemään?
Tämä aihe on itselleni hyvin lähellä sydäntä, sillä tiedostan sen omaksi haasteekseni. Minulla on aina kiire – luulen. Jos oikein tarkkaan katson, iso osa siitä on itseaiheutettua. Niin vain tapahtuu, olen tottunut siihen. Kiire tuntuu tutulta, ja ehkä turvalliseltakin. Olen kuitenkin selittänyt kiirettä itselleni tilapäisenä asiana. ”Nyt vaan sattuu olemaan paljon tekemistä koska X”. Mutta jotenkin kummasti sen jälkeen tulee uusi asia Y ja sen jälkeen uusi asia Z.
Kiire voi olla myös eräänlainen egon kiillottaja, joka saa tuntemaan itsensä tärkeäksi ja osaavaksi. Olen aina ollut ylpeä multitaskauskyvyistäni ja olen kokenut nauttivani siitä, että minulla on monta rautaa tulessa. Viime aikoina olen kuitenkin havahtunut siihen, että aiheutan itselleni aivan tarpeetonta stressiä, enkä työskentelekään niin järjestelmällisesti ja tuotteliaasti kuin olen kuvitellut. Asioiden tiedostaminen tunnetusti on ensimmäinen askel muutosta kohti. Olen jo alkanut kiinnittää huomiota ajatuksiini ja sanomisiini. Pyrin olemaan viljelemättä ajatuksia kuten ”en ehdi taas tuotakaan”, ”taas myöhästyn”, ”tästä tulee kiire päivä”. Pyrin tästä lähtien myös olemaan vastaamatta kysymykseen ”mitä kuuluu” sanomalla ”kiirettä”, joka minulta hyvin usein lipsahtaa. Olet sitä mitä ajattelet. Saat sitä mihin keskityt. Change the process, change the outcome.
Tehokas stressinhallinta auttaa murtamaan kiireajattelun puserruksen, jotta voit elää tasapainoisempaa, terveempää, onnellisempaa ja tuottoisampaa elämää. Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia ja se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Siksi on tärkeää kokeilla mikä on se toimiva juttu juuri sinulle. Seuraavassa joitakin vinkkejä.
1. Tiedosta stressin aiheuttajasi
Tilapäiset, suuret stressitekijät ovat luonnollisesti selkeitä tunnistaa; muutto, uusi työ, avioero tai vastaavat. Mutta kroonisen stressin aiheuttajia voi olla joskus vaikea havaita. Aika usein ne löytyvät peilistä. Voisiko syynä olla huono ajanhallintakyky? Tai oma suhtautuminen asioihin, negatiivinen ajattelu? Taipumus yliarvioida omaa osaamista? Miellyttämisenhalu, joka johtaa siihen, ettei osaa sanoa ”ei”? Perfektionismi, joka johtaa ylisuorittamiseen?
Jos stressinsyitä tuntuu olevan hankala löytää, kokeile pitää stressipäiväkirjaa. Kirjoita päivittäin ylös asiat, jotka aiheuttivat stressiä. Miltä se tuntui? Miten toimit?
2. Pidä huolta terveellisistä elämäntavoista
Kiireessä varmasti ensimmäinen ajatus on, että en ehdi lähteä lenkille. Mutta liikunta vapauttaa tehokkaasti endorfiineja, tuoden hyvän olon, ja vie bonuksena hetkeksi ajatuksesi muualle. Raikas ilma tekee hyvää ja kävely metsässä rauhoittaa.
Melkeinpä mikä tahansa fyysinen tekeminen lievittää jännitystä, mutta rytmikkäät harjoitteet ovat erityisen hyviä stressinlievittäjiä, esimerkiksi kävely, juoksu, uinti, tanssi tai pyöräily.
Hyvin ravittu keho on valmiimpi käsittelemään stressiä, joten kiinnitä huomiota siihen mitä syöt. Vähennä kofeiinin ja sokerin määrää. Niistä johtuvia nopeita ”nousuja” seuraa usein mielialan ja energian äkillinen lasku. Puhumattakaan siitä millainen vaikutus niillä voi olla unen laatuun.
3. Pidä hauskaa ja rentoudu
Varaa kalenteriin aikaa myös itselle, niin jaksat paremmin huolehtia arjen pyörittämisestä. Tee joka päivä jotakin mistä pidät. Lue tai tee vaikka käsitöitä. Lämmin suositus rentouttaville aktiviteeteille, kuten jooga ja meditaatio, tai ihan vaan hengitysharjoitukset.
Tapaa ystäviä. Keskustele asioista. Älä erakoidu.
4. Ota ajanhallinta haltuun
Heikko ajanhallintakyky voi aiheuttaa paljon stressiä ja kiirettä, jolloin tulee helposti myös houkutus tinkiä niistä elämänlaatua kohentavista tekijöistä, kuten sosiaalisesta elämästä tai nukkumisesta.
Suunnittele päiväsi
Kurkkaa kalenteriisi ja listaa aamulla, tai mieluiten jo edellisenä iltana, mitä kaikkea sinun tulee päivän aikana tehdä. Varaa riittävästi aikaa kullekin tehtävälle ja huomioi mahdolliset siirtymät. Jätä hommien ja siirtymien väliin vaikka kymmenen minuutin puskuriaika, niin et vedä aikataulua liian tiukalle ja ehdit hieman hengähtääkin. Tee hommat tärkeysjärjestyksessä jos mahdollista. Tai jos listallasi on jotakin erityisen epämiellyttävää, tee se ensin alta pois.
Keskity yhteen asiaan kerrallaan
Sulje ylimääräiset nettiselaimet ja sovellukset, ja jos mahdollista, eliminoi häiriötekijät ja keskeytykset. Mykistä puhelin ja sähköposti ja kirjaudu ulos some-kanavista, jotta piippaukset ja pop-upit eivät suotta tivaa huomiotasi. Ehdit palata niiden pariin keskittymistä vaativan hommasi jälkeenkin.
Jos olet usein myöhässä tapaamisista, kokeile näitä vinkkejä:
Älä tarkista sähköpostejasi juuri ennen lähtöä.
”Vilkaisen vaan äkkiä” venähtää lähes aina pidemmäksi ajaksi kuin mihin olet varautunut. Samasta syystä kannattaa myös välttää sähköpostien tarkistamista juuri ennen nukkumaanmenoa.
Varaudu ongelmiin
Lisää ajomatkoihin tai työtehtävän suorittamiseen tarvitsemaasi aikaan ”varautumisextra”. Jos arvioit työmatkasi kestävän 20 minuuttia, varaa siihen 35 minuuttia. Anna asiakkaalle tai kollegalle työn palautusajaksi 15 tuntia, jos tiedät tarvitsevasi siihen 10. Ja jos sitten palautatkin työn ennen määräaikaa, saat todennäköisesti kiitosta ripeydestäsi.
Valmistaudu etukäteen
Vanha vinkki, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan varsin tehokas. Valitse seuraavan päivän vaatteesi edellisenä iltana, sujauta jo valmiiksi avaimesi huomisen housujen taskuun ja etsi lompakko, lataa laukku ja tee eväät. Erityisen suositeltavaa aamu-unisille.
Huijaa itsellesi lisää aikaa
Aseta kellosi edistämään. Tämä toimii parhaiten, jos laitat kaikki kellosi hieman eri aikaan. Joku edistää viisi minuuttia, toinen seitsemän, kolmas kymmenen minuuttia jne. Ihanteellista olisi, jos unohtaisit mikä kello edistää minkäkin verran. Näin sinulle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin luottaa siihen mitä kellotaulu näyttää.
Tankkaa autosi ajoissa
Älä odota merkkivalon syttymistä, vaan tankkaa silloin kun sinulla sattuu olemaan mukavasti aikaa, ja viimeistään siinä vaiheessa, kun alat lähestyä merkkiviivaa. Useammin kuin kerran olen itse ajellut kiireettä ja huomannut, että kohta täytyy tankata, mutta syystä tai toisesta olen siirtänyt asiaa tuonnemmaksi. Tietenkin se on sitten kostautunut kun olen tiukassa aikataulussa joutunut tekemään ylimääräisen pysähdyksen tankille.
Positiivinen ajattelu
Stressinhallinnan keskiössä seisoo myös positiivinen ajattelu. Niin ärsyttävältä kuin se voikin kuulostaa, etenkin silloin kun kaikki tuntuu menevän pieleen, mutta siinä on perää. Positiivinen ajattelu laskee stressitasoja ja kohentaa mielialaa. Tutkimusten mukaan optimistit ovat pääsääntöisesti terveempiä, heillä on vahvemmat ihmissuhteet ja he tekevät tuottavampaa työtä. Kenties tämä johtuu siitä, että optimistit ottavat helpommin riskejä, ja näkevät epäonnistumisen syyt usein ulkoisissa tekijöissä, jolloin he ovat halukkaampia yrittämään uudelleen. Tämä yksistään madaltaa optimistien kynnystä menestyä. Pessimistit sen sijaan usein syyttävät itseään epäonnistumisista ja ovat haluttomampia kokeilemaan toiste. Negatiiviset tapahtumat ovat paljon vähemmän stressaavia kun et näe niitä omana syynäsi, etkä suotta mollaa itseäsi. Pyri löytämään vastoinkäymisistä jotakin hyvää, tai jos se ei millään onnistu, palauta mieleesi muutama asia, joista olet elämässäsi kiitollinen. Keskity siihen mikä on hyvin.