Pääroolissa rakkaus

Tässä manifestointia käsittelevässä, kolmeosaisen blogisarjan ensimmäisessä osassa puhutaan rakkaudesta. Nimittäin rakkaudesta itseä kohtaan. Niin kauan kuin ajattelet, että et ansaitse rakkautta, runsautta, parempaa työpaikkaa, isompaa kotia, tai jotakin muuta, jota yrität manifestoida, seisot itse itsesi tiellä.

Erityisen tärkeää itsensä rakastaminen on silloin kun – yllätys yllätys – manifestoidaan ihmissuhteita. Kun rakastat itseäsi, houkutat puoleesi ihmisiä, jotka heijastavat sinulle sitä rakkautta, jota tunnet itseäsi kohtaan. Mutta sen lisäksi sillä on suuri vaikutus itsetuntoosi, hyvinvointiin ja positiiviseen ajatteluun.

Kun uskot ja tiedät olevasi upeiden asioiden arvoinen, voit alkaa manifestoida onnea itsellesi.

Sinun ei tarvitse olla täydellinen ollaksesi rakastettava. Varmasti sinullakin on elämässäsi joku ihminen, jota rakastat varauksettomasti vain siksi, että hän on olemassa, riippumatta siitä onko hän täydellinen vaiko ei. Peilaa tätä itseesi. Sinun ei tarvitse laihduttaa, olla menestynyt, korkeakoulutettu tai superälykäs ollaksesi rakastettava ja rakastaaksesi itseäsi. Hyväksy itsesi juuri sellaisena kuin nyt olet!

Jos asia tuntuu vieraalta etkä tiedä miten rakastaisit itseäsi, kokeile ihan konkreettisia juttuja:

1. Kuuntele kehoasi ja ole hyvä sille.
Jos kehosi tarvitsee lepoa, nuku enemmän. Kokeile syödä terveellisemmin, vaikka ihan pienin askelin vaihtaen jonkin kehollesi haitallisen ruoka-aineen toiseen. Jos et harrasta liikuntaa ja se tuntuu vaikealta, kokeile käydä vaikka kävelyllä raikkaassa ulkoilmassa, edes silloin tällöin. Erityisesti silloin, kun mielesi on maassa. Huomaat, miten hyvältä ulkoilu voi tuntua. Kehosi ansaitsee huolenpitosi. Ja kun kehosi voi paremmin, mielesikin voi paremmin ja siitä syntyy positiivinen kierre.

2. Pidä hauskaa yksiksesi
Käy syömässä ravintolassa. Käy elokuvissa. Tai väännä stereoista volyymi kaakkoon ja tanssi. Nauti omasta seurastasi.

3. Matkusta yksin
Jos mahdollista, lähde reissuun itseksesi. Festareille, messuille, laivalle tai vaikka viikonloppureissulle ulkomaille, miksei pidemmäksikin aikaa. Poistuessasi mukavuusalueeltasi uusien elämysten pariin voit oppia itsestäsi paljon uusia asioita.

4. Anna itsellesi virheesi anteeksi
Meiltä kaikilta löytyy menneisyydestä asioita, joista emme ole ylpeitä, asioita tai valintoja, jotka haluaisimme unohtaa. Mutta kun kykenet antamaan itsellesi anteeksi nämä asiat, pystyt rakastamaan itseäsi menneistä virheistäsi huolimatta, ja tämä jos mikä tekee hyvää omanarvon tunnollesi. Yksi hyvä tapa ”parantaa” näitä vanhoja kuormia ja päästää niistä irti, voi olla esimerkiksi Ho’oponopono. Tämä muinainen havaijilainen menetelmä puhdistaa omia energioitasi, sekä näihin vanhoihin kipukohtiin kasaantunutta energiaa. Olen itse todennut tämän hyväksi juuri silloin, kun menneisyydestä tulee mieleen jokin epämiellyttävä, kuormittava tunne, oli se sitten syyllisyys, ikävä, häpeä, sydänsurut tai muu. Menetelmä toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan näin; toista seuraavia sanoja mielessäsi tai ääneen:
Olen pahoillani. Anna anteeksi. Kiitos. Rakastan sinua.
Sillä ei ole väliä kenelle tai mille sanasi osoitat, niiden ei tarvitse kohdistua erityisesti kehenkään, mutta voit myös osoittaa ne ihan itsellesi. Kokeile, niin huomaat miten voimallinen ja vapauttava tämä mantra voi olla.

5. Opettele sanomaan ”ei”
Onko tapanasi asettaa aina muut itsesi edelle? Oletko taipuvainen miellyttämään muita jopa oman jaksamisesi kustannuksella? Opettele sanomaan ”ei” silloin kun koet, että et jaksaisi tai haluaisi sanoa ”kyllä”.

6. Tee lista saavutuksistasi
Joskus sitä tulee keskityttyä vain kaikkiin negatiivisiin asioihin ja positiiviset jäävät varjoon. Tee lista kaikista niistä asioista, joita olet saavuttanut. Voit tehdä tämän kertaharjoituksena, listaten koko elämäsi ajalta kaikki isot ja pienetkin asiat, ja pysähtyä hetkeksi sitä tuumailemaan. Tai jos löydät itsesi usein harmittelemasta ettet ”osaa mitään” tai ”pysty mihinkään”, suosittelen kirjoittamaan listaa päivittäin. Istu alas päivän päätteeksi ja listaa kaikki asiat, missä olet sinä kyseisenä päivänä onnistunut. ”Tänään karkkilakkoni piti”. ”Jaksoin tänään vihdoinkin haravoida lehdet.” ”Sain villasukat valmiiksi.” ”Sain kokeesta kasin.”

Jatka tätä, kunnes alat noteerata niitä hienoja asioita luonnostaan heti silloin kun ne tapahtuvat. Ole ylpeä saavutuksistasi.

7. Haasta itsesi
Tee jotakin, mitä et ole saanut ennen aikaiseksi, aloita vaikka uusi harrastus. Tai kokeile joitakin eksoottisia ruokia, joita et ole ennen uskaltanut maistaa. Käy jossakin paikassa, jossa et ole ennen käynyt. Lähde ulos mukavuusalueeltasi ja toimi toisin kuin yleensä toimisit. Haasta itsesi, niin huomaat, miten mahtavalta tuntuu ylittää itsensä. Taputa kokemuksen jälkeen itseäsi selkään kun uskalsit.

8. Rakastu vartaloosi
Liian moni meistä on ulkonäköönsä tyytymätön ja tulee todennäköisesti soimanneeksikin itseään sen vuoksi. Joten käännetäänpä kelkka ja opetellaan kehopositiivisuutta. Kehopositiivisuudesta on tullut trenditermi, ilmiö on paikoin mennyt överiksi ja jotkut pelkäävät sen jopa edistävän liikalihavuutta ja terveyshaittoja. Mutta eihän kehopositiivisuuden tarkoitus ole lakata huolehtimasta itsestään, vaan pikemminkin päinvastoin. Tarkoitus on oppia rakastamaan kehoaan ja näin ollen haluta sille hyvää. Tarkoitus on kunnioittaa omaa kehoa ja antaa sille ansaittua ja tarpeellista huolenpitoa! Mutta jos se kuulostaa paremmalta, niin voidaan puhua vaikkapa terveestä kehonkuvasta sen sijaan.

Mutta miten se tapahtuu? Tässä muutamia vinkkejä:

– Ota tavaksi, vaikka osaksi aamurutiineja, katsoa itseäsi peilistä. Pyri katsomaan itseäsi niin kuin katsoisit jotakin sinulle rakasta ihmistä, avoimesti, odottamatta näkeväsi jotakin epämiellyttävää. Kehu jotakin vartalosi kohtaa, ääneen jos mahdollista.

– Oleskele alasti niin paljon kuin mahdollista. Totut vartaloosi parhaiten katselemalla sitä, muuallakin kuin hetken ajan suihkussa. Jos olet vartaloosi tyytymätön, pyrit todennäköisesti piilottamaan sitä. Mutta tällä tavalla vain ruokit tyytymättömyyttäsi sen sijaan, että tottuisit näkemääsi.

– Käytä affirmaatioita, esimerkiksi ”Minä olen kaunis.” ”Vartaloni ansaitsee rakkautta.” ”Rakastan vartaloani.” ”Kunnioitan kehoani.” ”Minä olen onnellinen kehossani.” ”Minä huolehdin kehostani.”

– Älä käytä liian pieniä tai huonosti istuvia vaatteita. Tunnet niissä olosi fyysisesti epämukavaksi ja se voi saada sinut soimaamaan siitä vartaloasi.

– Opettele ottamaan kohteliaisuuksia vastaan.

– Tälläydy joskus ihan vain itseäsi varten.

Jatketaan manifestoinnin seuraavalla aiheella blogin kakkososassa.