Suurin osa meistä on todennäköisesti kokenut omakohtaisesti, miten suuresti musiikki voi vaikuttaa mieleen, tunteisiin, muistiin ja kehoon. Onko ihosi koskaan mennyt ”kananlihalle” musiikkia kuunnellessa? Tämän sanotaan kertovan siitä, että olet laaja-alaisesti kosketuksissa tunteisiisi.
Melodia ja rytmi auttavat muistamaan ja oppimaan asioita. Tätähän hyödynnetään esimerkiksi mainonnassa, tarttuvat mainosjinglet jäävät päähän soimaan ja näin mainosviesti kulkeutuu perille.

Musiikilla on paljon aivotoimintaa edistäviä vaikutuksia ja musiikkiterapia on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi vähentää mm. masennusta, ahdistusta ja jopa kroonista kipua. Musiikki voi alentaa verenpainetta, rentouttaa ja auttaa nukahtamaan. Musiikin on lisäksi todettu voivan olla avuksi oppimisvaikeuksissa, autismin hoidossa, neuropsykiatristen oireiden lieventämisessä sekä kivunlievityksen tukena esimerkiksi synnytyksissä. Musiikki vaikuttaa monipuolisesti, sillä se aktivoi lähes kaikkia aivoalueita.

Musiikki voi auttaa myös keskittymään. Toisille sopii opiskelun tai työnteon taustalle jokin rauhallinen taustamusiikki, toisille ehkä tarmokkaammat sävelet. On toki myös heitä, jotka keskittyvät paremmin hiljaisuudessa. Kannattaa kokeilla mikä sopii itselle!

Musiikki auttaa käsittelemään tunteita. Musiikin melodiat, sanat tai tunnelma voi pulpauttaa pintaan iloa, surua tai vaikka vihantunteita, tai nostaa esiin muistoja. Musiikkia voi käyttää myös antamaan energiaa ja motivaatiota vaikkapa liikuntaharrastuksiin. Oletko kokeillut miten paljon puhtia saat treeniisi tai kävelylenkkiin, kun kuuntelet samalla jotakin menevää ja mielekästä? Musiikkia voi käyttää piristämään huonoina päivinä, buustamaan positiivista manifestointia ja nostamaan ylös sieltä negatiivisuuden kuopasta. Kuuntele jotakin hauskaa ja rempseää, tai tyynnyttävää ja kaunista.

Ja tietenkin musiikki voi olla hyvin oleellinen osa meditaatiota ja visualisaatioita. Musiikki rentouttaa kehoa ja mieltä, johdatellen meditatiiviseen tilaan ja värittäen mielikuvia. Se voi auttaa tyynnyttämään kiireisen päivän jälkeiset ajatukset tehokkaammin kuin hiljaisuus. Tosin, jotkut meditaatioharrastajat ovat sitä mieltä, että musiikki vie keskittymistä liiaksi esimerkiksi hengitykseen keskittymisestä, ja vaikeuttaa näin syvän meditatiivisen tilan saavuttamista. On myös olemassa paljon erilaista meditaatiomusiikkia, luonnonäänillä tai ilman, melodisempaa tai abstraktimpaa. Mikä sitten resonoi kenellekin, yksilöitä kun olemme, kokeilemalla se selviää ?

 

Tutustu Keijukodon intuitiivisesti sävellettyyn meditaatiomusiikkivalikoimaan kauppasivulla!

 

Lähteet: muistiasiantuntijat.fi, psychologytoday.com, timesofindia.indiatimes.com, virtuesforlife.com, savonsanomat.fi