Ensin seuraa kysymys, pohdi tätä hetki. Mistä elämässäsi et pidä? Mitä haluaisit lisätä, tai mitä vähentää? Mikä ei toimi? Mikä saa Sinut voimaan huonosti, tai jatkuvasti latistaa oloasi?

Keksitkö jo mitä se voisi olla?

Ja seuraavaksi, käsi sydämelle – miltä Sinusta tuntuu ajatella muuttavasi sen?

Usein ensimmäiset reaktiot ovat pelkoreaktioita.
”No en tietenkään voi, koska…”
Vatsaa saattaa vääntää, pulssi kiihtyy, kämmenet hikoavat, ahdistaa.
Ajatus muutoksesta voi olla niin pelottava, että valitset pysyä paikallasi ja tyytyä vähempään. Ehkä kerrot itsellesi, että ”kyllä näinkin on ihan hyvä”, vaikka jatkuvasti huokailet syvään ja voivottelet.


Ihmismieli on rakennettu niin, että se pitää tutuista asioista. Tuttu on turvallista. Et ehkä pidä nykytilanteesta, mutta ainakin tiedät mitä odottaa. Tuntemattomasta sen sijaan mielesi voi kehitellä vaikka minkälaisia kauhuskenaarioita. Huomaat kenties, että mieleesi suorastaan tulvii kaikkia mahdollisia asioita, mitkä voisivat mennä pieleen.
Voi olla myös, että vastustat muutosta, koska et luota itseesi. Pelkäät ehkä asioita, joissa voit epäonnistua.

Ehkä puet muutoksen pelon toisiin vaatteisiin. Piiloudut sairauden tai vamman taakse, taloudellisen tilanteen taakse, vanhemmuuden taakse?
”Kyllä minä, jos vaan voisin, mutta kun se ei ole mahdollista.”
En tietenkään tarkoita sitä, että Sinun täytyisi ottaa hurjia riskejä tai rikkoa fysiikan lakeja. Mutta maailmassa on monia esimerkkejä siitä, miten mahdottomasta on tehty mahdollista, askel kerrallaan. (Yksi monista, inspiroivista henkilöistä on Nick Vujicic, kädetön ja jalaton motivaatioluennoitsija Australiasta, joka näyttää miten vaikeudet voi kääntää voitoksi, katso täältä )

Vaikka elämässäsi olisi rajoitteita, niiden ei tarvitse olla esteitä. Voit milloin tahansa valita tehdä asialle jotakin. Ihan mitä tahansa, joka vie Sinua lähemmäs haluamiasi asioita. Ihan mitä tahansa, joka lisää itseluottamustasi ja innostustasi. Ihan mitä tahansa, mikä laittaa pyörät pyörimään ja käynnistää muutoksen. Vaikka tie johtaisi lopulta muualle kuin mitä olit ajatellut, olet oppinut matkallasi yhtä ja toista, poistunut mukavuusalueeltasi, tutustunut johonkin uuteen itsessäsi.

Ja jos onkin niin, että et juuri nyt kerta kaikkiaan voi tehdä sille elämääsi häiritsevälle asialle mitään, sen ei silti tarvitse tarkoittaa sitä, että olet jumissa. Voit silti muuttaa yhden asian, nimittäin asennoitumisesi elämääsi ja itseäsi kohtaan. Voit alkaa tehdä muutoksia sisältä päin. Muu seuraa perässä.

Miten muutoksen pelosta sitten pääsee voitolle?

Rikas mielikuvituksesi keksii helposti kaikkein pahimmat lopputulokset. Saatat vastustaa huomaamattasi myös positiivisia muutoksia, esimerkiksi toivot rikkauksia, mutta samalla mietit, mitä jos minusta tulisi rikas ja kuuluisa, ja minulla ei olisikaan enää aikaa lapsilleni, tai ympärilläni olisi yhtäkkiä vain hyväksikäyttäjiä, en voisi tietää ketkä ovat oikeita ystäviäni, minusta tulisi itsekäs ja ahne… ”Entäs jos…” on sitkeä ajatus takaraivossa.

Tunnetta ei voi päihittää logiikalla. Eli et voi järkeillä itseäsi toimimaan pelkosi vastaisesti.
Mutta tunteen voi päihittää vahvemmalla tunteella. Eli mitäpä jos kääntäisitkin ajatuksesi toisinpäin? Varmasti pystyisit keksimään myös mikä olisi paras mahdollinen lopputulos, ja miltä se tuntuisi? Jos elämästäsi muuttuisi se asia, joka ei tunnu hyvältä, millaista arkea sen jälkeen eläisit? Tuntuuko se tavoittelemisen arvoiselta? Päihittääkseen muutoksen pelon, on löydettävä tilalle voimakkaampi tunne, ruoki siis motivaatiotasi muutokseen, anna itsesi unelmoida paremmasta. Jos vaikkapa haaveilet toiselle paikkakunnalle muuttamisesta, selaile sen kaupungin asuntoja netissä. Mieti miten sisustaisit uuden keittiösi. Leikittele positiivisilla ”entäs jos”-ajatuksilla.

Entäs jos muutos tulee yllättäen ja lupia kyselemättä?

Toisinaan muutos voi tapahtua varoittamatta ja tahtomattamme. Silloin ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin sopeutua ja oppia selviämään. Muutoksen hyväksyminen on tärkeä askel, sillä elämä jatkuu joka tapauksessa. Muutoksen vastustaminen ei muuta tilannetta, vaan ainoastaan lisää ahdistustamme. Kivuliaatkin muutokset kasvattavat meitä ja voivat esimerkiksi käynnistää tapahtumien sarjan, joka lopulta tuo mukanaan positiivisia asioita – jos vain valitsemme nähdä ne ja antaa niille mahdollisuuden. Se ei tarkoita kivun tai surun syrjään laittamista tai hautaamista, sillä niilläkin on tärkeä tehtävänsä. Anna itsellesi lupa tuntea tunteita juuri niin kuin niiden on tarpeen tulla kohdatuiksi.

Raskaan muutoksen aikana on lupa ottaa iisisti ja keventää omaa taakkaansa kaikin mahdollisin tavoin. Keho ja mieli tarvitsevat lepoa silloin kun tunteiden käsittely kuormittaa. Älä jää yksin painimaan asioiden kanssa, vaan pyydä apua tarvittaessa.

Odottamattomat muutokset väistämättä merkitsevät uusia alkuja, suuria tai pieniä. Ne saattavat pakottaa miettimään uudelleen tärkeysjärjestystäsi ja suuntaasi elämässä.
Ja niin kuluneelta kliseeltä kuin se tuntukin; vaikeudet todellakin vahvistavat ja muutokset opettavat mukautumaan.

Syksy on muutoksen ja irtipäästämisen aikaa. Luonto näyttää meille mallia päästämällä irti lehdistään voidakseen kasvattaa keväällä uudet. Pidä silmäsi ja sydämesi avoinna sille mitä muutokset ja elämä tuovat tullessaan. Ja jos olet nimenomaan muutoksen tarpeessa, älä anna pelkojesi pidätellä Sinua ♥