Keijukotoa haastateltiin hiljattain Helsingin Sanomien NYT-liitteen artikkeliin. En tiennyt minkä sävyisestä jutusta on kysymys, mutta ei sitä toisaalta ollut vaikea arvatakaan. Halusin kuitenkin osallistua haastatteluun ja kertoa avoimesti omia näkemyksiäni. Sain etukäteen kysymyksiä nähtäväkseni ja kysymykset olivatkin mielestäni oikein hyviä. Valitettavasti vain niihin antamiani vastauksia ei artikkelissa juuri nähty. Niinpä haluan tässä nyt tuoda julki nämä vastaukset, sekä pari kommenttia juttuun liittyen. Toimittaja muuten oli oikein mukava ja asiallinen henkilö, eikä minulla ole itse artikkeliakaan vastaan mitään. Paljon vain jäi sanomatta sellaista, minkä olisin halunnut julkiseksi, joten käytän tässä omassa blogissani nyt tilaisuuden hyväksi 🙂
Toimittaja ystävällisesti auttoi minua myös tämän blogitekstin luomisessa, sillä olin hukannut koostamani materiaalin ja sain häneltä pyytämästäni haastatteluäänitteestä litteroitua vastauksiani talteen.

Kyseisen artikkelin voi lukea täällä.

 

”Miten kivien hinta määräytyy?”

Hinta määräytyy kivien saatavuuden, arvokkuuden, koon, käsittelyn sekä kivierien laadun mukaan. Yleiset ja helposti saatavilla olevat mineraalit ovat tietysti huokeampia, ja esimerkiksi esiintymien niukkuuden tai louhintatavan vuoksi jotkut mineraalit ovat kalliimpia. Tai jotkut kristallit voivat olla kysyttyjä korukiviä, jolloin suuri kysyntä näkyy myös hinnassa. Suunta hinnalle määräytyy siis jo paljon ennen kuin kivet päätyvät meille Keijukotoon.

Tosin, meillä on myös yksi oma hinnoittelukriteeri. Kivierien laatu voi vaihdella ja meillä seurataan, onko saapuva kivierä tasalaatuista, ja onko se laadultaan samanlaista kuin aiemmin myynnissä olleet erät. Verkkokaupassamme hinta saattaa siis elää tämän mukaan. Jos laatu on normaalia heikompaa, myymme erän B-laatuisena ja otamme uudet tuotekuvat. Joskus taas erä voi olla esimerkiksi käsin hiottua ja erityisen hienoa, jolloin puhumme A-laadusta ja hintaa nostetaan vastaamaan laatua. Todennäköisesti myös tällaisen erän sisäänostohinta on ollut kalliimpi.


”Millä eri tavoilla kivet toimivat, tai mihin niitä voi käyttää? Millaista apua niistä voi olla?”

Tapoja ja käyttötarkoituksia on monia. Kiviä voi sijoittaa eri huoneisiin puhdistamaan ja tasapainottamaan kodin ilmapiiriä, tuomaan esimerkiksi inspiroivaa energiaa sellaiseen työhuoneeseen, jossa luodaan asioita, ja vastaavasti loogista ajattelua tukevaa energiaa sellaiseen työhuoneeseen, jossa kaivataan järjestelmällisyyttä. Rauhoittavaa energiaa makuuhuoneeseen, iloa olohuoneeseen ja yleisiin seurustelutiloihin… Lisäksi kiviä voi asettaa kipukohtien päälle keholla, tai niistä voi koota kivimandalan manifestointia varten, kivikärkiä voi käyttää energian kohdistamiseen esimerkiksi hoitotyössä, kiviheiluria voi käyttää oman intuitionsa äänen vahvistamiseen, ja tietysti kivien kanssa voi meditoida ja pitää mukana menossa vaikkapa taskussa, tai yllä korujen muodossa.

Kristallit voivat auttaa rauhoittumaan, nukahtamaan, lievittää stressiä, tuoda iloa, rohkeutta, hoivata sydäntä, tuoda pintaan tukahdutettuja tunteita, auttaa päästämään irti menneestä kivusta, peloista, ahdistuksesta… Kristallit voivat lohduttaa, puhdistaa, suojata negatiivisilta energioilta sekä auttaa uudelleenohjelmoimaan omia ajatuksia. Lisäksi niistä voi olla apua manifestoinnissa sekä unien ja alitajunnan viestien tulkitsemisessa. Eli hyvin monenlaisia mahdollisuuksia kristallit tarjoavat, mutta mielestäni on tärkeää korostaa kuitenkin sitä, että kivet ja kristallit eivät ole lääketieteellisen hoidon korvike, eivätkä yksinään kaiken ratkaiseva taikakalu, vaan nimenomaan apuväline tai lisätuki.

”Voiko minkä kristallin tahansa ostaa mihin tahansa tarkoitukseen?”

Näkisin hyödyllisempänä valjastaa kristallin sellaiseen käyttötarkoitukseen, mihin sillä on jo valmiiksi soveltuva energia. Esimerkiksi; energialtaan tulinen, elinvoimainen ja intohimoinen pyriitti ei välttämättä ole paras vaihtoehto edesauttamaan rentoutumista ja nukahtamista. Mutta on hyvin yksilöllistä miten kunkin henkilön oma energia resonoi kunkin kristallin kanssa, jonka vuoksi kehotan aina ensisijaisesti kuuntelemaan omaa intuitiota. Jos jokin kristalli tuntuu vetävän puoleensa ja tuntuu miellyttävältä, niin ainakin sitä kannattaa kokeilla. On myös mahdollista, että kyseisellä kivellä on jotakin muuta annettavaa kuin se mitä tarkoitusta varten sitä on lähdetty hankkimaan.

”Miten kivien parantavat voimat toimivat?”

En halua käyttää termiä ”parantaa”, koen sen hieman harhaanjohtavana. Hoitaminen, auttaminen tai tukeminen ovat parempia sanoja. En halua antaa vaikutelmaa, että kristallin hankkimalla kaikki maagisesti muuttuu. Myös ihmisen oma panos on tärkeä, sekä energeettisesti, psykologisesti että myös ihan konkreettisesti. Karkeana esimerkkinä; lottoa on haastavaa voittaa, jos ei ollenkaan lottoa, oli taskussa kiviä tai ei. Kaiken ei myöskään ole tarkoitus tapahtua henkilön korkeimmaksi parhaaksi aina välttämättä sillä tavalla ja sillä hetkellä kuin haluamme. Tätä eivät kristallitkaan muuta.

Mutta vastatakseni kysymykseen, kaikki perustuu energiaan. Siihen miten kaikki meidän ympärillämme on energiaa. Kaikki värähtelevät omaa yksilöllistä energiaansa ja ovat samaan aikaan linkissä toisiinsa, sekä kollektiiviseen maailmankaikkeuden energiaan. Ihmiset ovat energialtaan melko epävakaita, koska meidän energiaamme vaikuttavat suuresti tunteet, jotka nekin ovat energiaa. Meihin vaikuttaa yhtä lailla sekä toisten ihmisten tunteet kuin omammekin, ja pienikin stressinaihe jättää heti jälkensä energiakenttäämme. Kristallit voivat auttaa tasapainottamaan ja korjaamaan omaa energiaamme kahdella tavalla; kivien oman lajityypillisen energiavärähtelyn avulla, sekä omien aikomustemme kautta. Eli koska myös tunteillamme, unelmillamme, peloillamme, toiveillamme ja tavoitteillamme on oma energiansa, on esimerkiksi manifestoinnissa kyse siitä, että pystyy virittäytymään unelmiensa kanssa samalle taajuudelle.

Uskon, että ihmiset pystyisivät tähän ihan ilman kristallejakin, mutta niiden avulla on usein helpompaa kohdistaa energiaa ja monet pitävät siitä, että on tällaisia konkreettisia apuvälineitä.

“Mitä vastaisit heille, jotka sanovat voimakivien olevan huijausta?”

Maailma on pullollaan erilaisia uskomuksia, uskontoja, vakaumuksia ja mielipiteitä. Mielestäni niin kauan kuin niitä ei käytetä toista vastaan, niin miksei voida antaa kaikkien kukkien kukkia. Mitä haittaa siitä on, että joku kokee saavansa kristalleista apua tai lohtua. Tai aforismeista, positiivisesta ajattelusta, enkeleistä, jumalista, yksisarvisista, kirjoista, elokuvista, taiteesta… Ei kai se ole keneltäkään toiselta pois mistä kukakin ammentaa itselleen elämäniloa. Minulla henkilökohtaisesti ei ole tarvetta vakuutella ketään energian olemassaolosta, jos joku ei usko tai tykkää, niin se on hänen oikeutensa. Mutta toivoisin, että voitaisiin olla avoimempia ja suvaitsevaisempia toisten ihmisten uskomusten tai mielenkiinnon kohteiden suhteen.

Toisekseen, ei ole mitenkään pakollista uskoa kivien energiaan voidakseen pitää niistä ja hankkiakseen niitä. Lapset pitävät tyypillisesti kivien keräämisestä ihan luonnostaan, niin miksei niin voisi tehdä aikuisenakin. Kiviinhän voi tietenkin tutustua myös geologiselta kantilta. Meillekin Keijukotoon pyritään aika ajoin hommaamaan myös ns. keräilykappaleita, vaikkapa malakiittisiivuja, aragoniitti-sputnikeja ynnä muita, jotka eivät välttämättä ole ihan tyypillisimpiä hoito- tai voimakristalleja.

“Miten selvität kivien alkuperää? Kuinka tarkasti tiedät sen?”

Tätä olemmekin jo avanneet somessa ja myös Vastuullisuus-sivulla verkkokaupassamme. Mutta kertaus ei liene pahitteeksi.
Keijukotoon hankitaan tuotteet pääasiassa eurooppalaisilta tukkureilta, joilla on suora yhteys louhoksille. Koska tavaraa tulee eri tukkureilta, emme pysty jokaisen kivierän kohdalla päivittämään tuotetietoihin alkuperämaatietoja, mutta tarvittaessa pystymme jäljittämään kaikkien tuotteiden alkuperän. Tukkureiden valinta ja heidän eettisten toimintatapojensa varmistaminen on ollut meille alusta asti tärkeä seikka. Ihan jo senkin vuoksi, että meillä ei pienenä perheyrityksenä Suomesta käsin ole mahdollisuutta lähteä yhtäkkiä vaikkapa Brasiliaan katsomaan mitä siellä tapahtuu, joten meidän on pitänyt etsiä sellaiset toimittajat, joilla on siihen resurssit. He dokumentoivat tunnollisesti yhteistyöstään alihankkijoidensa kanssa ja käyvät paikan päällä tekemässä tarkastuksia. Ja itseasiassa myös tekevät hyväntekeväisyyttä useissa näissä maissa, joista kiviä heille tulee, esimerkiksi rahoittamalla sikäläisten koulujen toimintaa. Eli he ovat voimakkaasti osana paikallisten yhteisöjen toimintaa. Heillä on myös alihankkijoidensa kanssa sopimukset, jotka kattavat eettisen kaupankäännön säännöt, työolosuhteet ja palkat mukaan lukien.

“Miten arvioit sitä, kuinka hyvin suomalaiset kauppiaat tuntevat kiviensä alkuperää?”

Uskon, että melko hyvin. Kahdestakin syystä. Ensimmäinen on se, että nykypäivän kuluttajat, varsinkin nuoret, ovat hyvin valveutuneita tällaisten asioiden suhteen ja he haluavat asiakkaina tietää mistä heidän ostamansa kristallit tulevat. Toinen syy on se, että tällä alalla puuhataan kuitenkin vahvasti energioiden parissa, halutaan tehdä hyvää ja auttaa kanssakulkijoita sekä ympäristöä. Tuskin kukaan haluaa ehdoin tahdoin pahaa karmaa omalle yritykselleen, ja toisaalta siinä rikkoisi myös omaa maailmankatsomustaan vastaan, jos ei yhtään piittaisi mistä omat tuotteet ovat peräisin.

On toki sellaisiakin myyjiä, jotka eivät sen kummemmin kiviä tunne tai energioista piittaa, vaan kristallit ovat myyntiartikkeleita muiden joukossa. Tuotetekstit on kopioitu muilta kauppiailta tai suoraan lähdemateriaalista, ja kivien nimet eivät välttämättä ihan pidä paikkaansa. En tiedä ovatko he selvittäneet tuotteiden alkuperää. Mutta yleisesti ottaen uskoisin, että ainakin nimenomaisesti kristallikauppaan omistautuneiden myyjien tietämys on aika hyvällä mallilla ja on ilahduttavaa huomata, miten moni etsii jälleenmyyntiin nimenomaan eettisiä kristalleja.

“Osa kristalleista tulee louhoksilta, esimerkiksi kulta- tai kuparikaivosten sivutuotteena, kaivosteollisuus on hyvin haitallista ympäristölle. Mitä ajattelet tästä?”

On tietysti ikävää, että tällekin alalle mahtuu sudenkuoppia ja riskejä, juuri siitä syystä taustatyö ja -tutkimus sen suhteen mistä kivet tulevat, on erityisen tärkeää. Ympäristönsuojelu on asia, jota meidän tukkurimme arvostavat ja edellyttävätkin yhteistyökumppaneiltaan. Yhteistyötä ei siis tehdä suurten, kaupallisten toimijoiden kanssa vaan mieluummin pienten perheyritysten kanssa, joilla on mahdollisuus esimerkiksi louhia kristalleja myös käsin, joka on ympäristön kannalta kestävämpi tapa toimia. Ja heillä on lisäksi mahdollisuus paremmin kiinnittää huomiota jätteiden ja jätevesien käsittelyyn. Luotamme tukkureihimme ja siihen, että heidän pyrkimyksensä on minimoida toiminnassaan ympäristöhaitat mahdollisimman tehokkaasti koko tuotantoketjun matkalta.

Kristallit eivät toimi, mutta myyvät

Lopuksi haluan ottaa kantaa toimittajan mainintaan siitä, miten hänen kokeilemansa vihreä opaali ei herättänyt hänen inspiraatiotaan maalaamisen jatkamiseen, eikä sillä ollut vaikutusta flunssaan.

Vaikka kristallienergian olemassaolo ei edellytä siihen uskomista, kannattaa muistaa kaksi asiaa. Ensiksi, ”energy flows where attention goes”, eli energia virtaa sinne minne aikomus sen suuntaa. Kuten edellä jo mainitsinkin, myös henkilön omien aikomusten energialla on merkitystä. Pessimistien ja skeptikkojen on varmasti vaikeampaa huomata kristallien vaikutusta, kuin sellaisen henkilön, joka aktiivisesti tekee itsekin energeettistä työtä samaan suuntaan kristallien kanssa.

Ja toiseksi, vaikka olisi kuinka avoin mieleltään kristallien vaikutuksille, toisinaan sitä saattaa ihan tietämättäänkin seistä itse itsensä tiellä. Esimerkiksi moni ihminen haaveilee rikkauksista, mutta saattaa silti tahtomattaan olla rajoittavien rahauskomusten vanki. Tällöin on ensin tehtävä pohjatyötä näiden ajatusten uudelleenohjelmoimiseksi. Tai jos henkilö, joka ajattelee, että olisipa kiva löytää taas inspiraatio luovaan tekemiseen, ajattelee samaan aikaan, että hitsi kun en ehtinyt tekemään taaskaan sitä ja tätä asiaa, hän todennäköisesti ahdistuu ajatuksesta, että pitäisi vielä luodakin kaiken kiireen keskellä. Eipä synny tästä inspiraatiota, kun halut ovat ristiriidassa keskenään. Nimimerkillä ”kokemusta on” 😉
Toimittajan loppukaneettiin siitä, miten kivet houkuttavat, koska ”ne antavat helppoja vastauksia nuorten aikuisten elämän vaikeisiin kysymyksiin”… Olisipa ihanaa, jos vaikeat asiat todella ratkeaisivat näin. Tosiasiassa taitaa vaatia hieman enemmän ponnisteluja saada niitä vastauksia. Tätä viestiä haluan painottaa; kristallit voivat antaa sysäyksen monellakin tavalla oikeaan suuntaan, mutta henkinen kasvu tai asioiden manifestointi harvemmin tapahtuu kuitenkaan ihan työtä tekemättä. Sen sijaan kivien puoleen voi kääntyä vaikkapa buustatakseen motivaatiota ja rohkeutta kohdata niitä vaikeita asioita.

Olisi mukava kuulla herättikö tämä kirjoitus Sinussa jotakin ajatuksia? Tai mitä mieltä olet, löytyykö kristallien maailmasta helppoja vastauksia? Millaista apua tai hyötyä Sinä olet kivistä saanut? Tai tuliko mieleen muita kysymyksiä kivistä, joihin kaipaisit vastausta?