Positiivisen ajattelun voima on ihmeellinen. Kun opit ajattelemaan positiivisesti, aivosi alkavat tuottaa enemmän mielihyvähormoneja, endorfiineja, jotka ruokkivat hyvää oloasi. Tämä lisää myös itseluottamustasi.

Positiivinen ajattelu ei tarkoita sitä, että pistät pääsi pensaaseen ja kuljet ruusunpunaiset lasit päässä huomaamatta epämiellyttäviä asioita. Positiivinen ajattelu tarkoittaa sitä, että lähestyt epämiellyttäviä asioita positiivisemmalla ja tuottoisammalla tavalla.

Hyviä syitä olla positiivinen

1. Luot ympärillesi paremman maailman, sillä ympäristösi muuttuu positiivisten ajatustesi ja tekojesi myötä.

2. Annat paremman ensivaikutelman itsestäsi.

3. Keskityt ihmisissä hyviin asioihin, etkä heidän vikoihinsa. Tällä voi olla merkittävä, positiivinen vaikutus ihmissuhteisiisi.

4. On helpompaa menestyä elämässä, kun et enää lado esteitä tiellesi negatiivisten ajatusten muodossa.

5. Työstä tulee hauskempaa. Kaikesta tulee hauskempaa.

6. Negatiivisuudella on oikeastaan hyvin vähän konkreettisia hyötyjä, eikä se ole kovin voimaannuttava elämänkatsomustapa.

7. Sinusta tulee puoleensavetävämpi. Ihmiset pitävät positiivisista ihmisistä. Positiiviset ihmiset saavat toisetkin tuntemaan olonsa paremmaksi ja ylläpitävät positiivista tunnelmaa. Positiivinen asenne on myös merkki hyvästä itsetunnosta, joka yleensä viehättää ihmisiä.

8. Se avaa mielesi erilaisille katsontakannoille, joiden myötä saatat kokea asioita uudella tavalla.

9. Edistät vetovoiman lakia. Vetovoiman laki kaikessa yksinkertaisuudessaan on sitä, että saat sitä mihin keskityt. Kun vaihdat negatiiviset ajatukset positiivisiksi, alat houkuttaa elämääsi enemmän positiivisia mahdollisuuksia ja ihmisiä.

10. Tuhlaat vähemmän aikaa. Negatiivisuus voi olla kuin päättymätön, itseään ruokkiva luuppi. Yksi negatiivinen ajatus johtaa kolmeen muuhun. Sen jälkeen alat tarkastella elämääsi alakuloisten lasien läpi. Tällainen ikävä oravanpyörä voi syödä äkkiä tunteja, viikkoja ja jopa vuosia elämästäsi. Se voi kuluttaa paljon energiaa ja todennäköisesti et viisastunut prosessin myötä ollenkaan.

11. Edistät terveyttäsi. Tutkijat tutkivat jatkuvasti positiivisen ajattelun hyötyjä ja vaikutuksia terveyteen. Positiivinen ajattelu voi esimerkiksi

– Pidentää ikää
– Alentaa ja ennaltaehkäistä masennusta, stressiä ja ahdistusta
– Lisätä vastustuskykyä
– Parantaa psykologista ja fyysistä hyvinvointia
– Alentaa sydänsairauksien mahdollisuutta
– Parantaa henkistä sietokykyä elämän aallokoissa

Positiivinen ajattelu alkaa usein keskustelusta itsesi kanssa. Se tarkoittaa kaikkia niitä ajatuksia, jotka päässäsi kulkevat. Nämä automaattiset ajatukset voivat olla negatiivisia tai positiivisia.
Voit oppia kääntämään negatiiviset ajatukset positiiviseksi. Prosessi on yksinkertainen, mutta se vaatii harjoitusta ja toistoa, ennen kuin siitä tulee tapa.

Aloita tunnistamalla ne elämäsi osa-alueet, joista ajattelet negatiivisesti. Onko se työ, työmatkat, jokin ihmissuhde, suhteesi rahaan…? Voit aloittaa valitsemalla vaikka vain yhden aihealueen, josta harjoittelet positiivisesti ajattelemista.

Tee tarkistuksia ajatuksiisi. Useita kertoja päivässä pysähdy ja kuulostele mitä ajattelet. Jos huomaat, että ajatuksesi ovat pääasiassa negatiivisia, yritä kääntää ne ympäri ja löytää jotakin positiivista ajattelemastasi asiasta.

Ole avoin huumorille. Anna itsellesi lupa hymyillä ja nauraa, erityisesti vaikeina aikoina. Etsi huumoria jokapäiväiseen elämääsi. Kun voit nauraa elämälle, koet vähemmän stressiä.

Pyri terveelliseen elämäntapaan. Pyri liikkumaan 30 minuuttia useimpina viikonpäivinä. Voit myös palastella sen 10 minuutin pätkiin päivän mittaan. Liikkuminen vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja vähentää stressiä. Pyri arvostamaan kehoasi ja syömään terveellisesti.

Ole lempeä itsellesi. Älä ajattele tai sano itsestäsi mitään sellaista, mitä et sanoisi jollekin toiselle. Ole rohkaiseva ja kannustava itseäsi kohtaan.

 

Miten pysyä positiivisena negatiivisten ihmisten keskellä

1. Keskity itseesi

Kun kohtaat jonkun toisen ihmisen negatiivisen asenteen, yksi parhaista asioista mitä voit tehdä, on keskittyä itseesi. Riippumatta siitä mitä tämä toinen henkilö tekee tai sanoo, sinä voit hallita omaa asennettasi kysymällä itseltäsi seuraavat kysymykset:

Miten reagoin tähän tilanteeseen? Miten voin tehdä reaktiostani positiivisemman?

Muista aina, että sinä yksin olet vastuussa omasta asenteestasi. Kukaan ei voi tehdä sinulle huonoa oloa ilman hyväksyntääsi. Jos päätät pysyä positiivisena, pystyt siihen kyllä. Älä anna itsesi joutua ansaan, jossa tunnet joutuneesi toisen henkilön negatiivisuuden uhriksi.

2. Käännä oma reaktiosi vastakkaiseksi

Toinen hyvä taktiikka on kääntää oma reaktiosi vastakkaiseksi. Kun joku käyttäytyy negatiivisesti, huutaa, murjottaa tai käyttää negatiivista kieltä, käyttäydy itse päinvastaisesti. Jos vaikkapa asiakkaasi kirjoittaa epäselvän, pessimistisen sähköpostin sinulle, kirjoita itse selkeäsanaisesti aseteltu, optimistinen vastaus.
Voit tehdä tämän myös ihan vain mielessäsi. Jokaista negatiivista ajatusta kohtaan joka sinulle ryöpytetään, ajattele mielessäsi kolme positiivista vastinetta.




3. Älä ota sitä henkilökohtaisesti

Joskus voi olla hankalaa muistaa, mutta useimmiten toisen ihmisen negatiivisuudella ei ole mitään tekemistä sinun kanssasi. Hänen reaktionsa voi kummuta peloista, epävarmuuksista tai menneistä negatiivisista kokemuksista.

4. Pysy hetkessä

Kun keskityt siihen mitä tapahtuu juuri nyt, sen sijaan että velloisit asiassa mikä on jo tapahtunut tai voi tapahtua, on helpompaa pysyä positiivisena.

5. Harjoita kiitollisuutta

Ei ole helppoa pysyä kiitollisuuden tilassa kohdatessaan negatiivisuutta, mutta sitä kannattaa harjoittaa, sillä se auttaa tekemään tilanteista positiivisempia. Kun vastassasi on negatiivinen henkilö, joka ei aina ole ollut niin negatiivinen, muistuta itseäsi niistä positiivisista kokemuksista, joita olette jakaneet ja ole kiitollinen niistä. Jos vastassasi on henkilö tai tilanne, joka on aina vaan negatiivinen, ole kiitollinen tästä mahdollisuudesta vahvistaa omaa sisäistä positiivisuuttasi. Jokainen haastava tilanne on aina erinomainen tilaisuus harjoittaa positiivista ajattelua.

6. Vietä aikaa yksin

Erityisen tärkeää, jos olet jatkuvasti negatiivisuuden ympärillä. Käy kävelyllä, kirjoita päiväkirjaan, meditoi tai harrasta vaikka käsitöitä tai liikuntaa. Tämä antaa sinulle hengähdystauon ja voimia pysyä positiivisena. Pienikin tauko kuormittavasta negatiivisuudesta tekee hyvää. Piipahda ulkona tai vessassa hengittämässä syvään, jos muita mahdollisuuksia ei ole.

7. Pidä kommunikointi lyhyenä

Huomio ruokkii negatiivisuutta, joten pyri olemaan antamatta huomiotasi sille mistä jatkuvasti negatiivinen ihminen valittaa. Ei auta yrittää muuttaa hänen näkökantaansa, silloin ainoastaan annat hänelle syyn jatkaa valittamista ja altistat itsesi pidempikestoiselle negatiivisuuden ryöpylle.

8. Keskity positiivisuustriggereihin

Käytä apuvälineitä positiivisuuden ylläpitämiseen. Eli käännä yksinkertaisesti huomiosi mukaviin asioihin. Se voi olla vaikka lempikappaleesi kuunteleminen, tai lista voimaannuttavista lainauksista, jonkin inspiroivan henkilön tarinan lukeminen tai muisteleminen, tai voit jutella jollekin positiiviselle henkilölle. Rajoita sitä aikaa, jonka annat negatiivisuudelle. Sen sijaan, että valittaisit tästä negatiivisesta henkilöstä tai tilanteesta jollekin toiselle, jutelkaa mukavista asioista. Älä anna negatiivisuudelle voimaa.

Optimistiksi ei muututa yhdessä päivässä, mutta sitkeästi harjoittelemalla ajatuksistasi alkaa pikkuhiljaa vähentyä itsekritiikki ja hyväksyntä saa tilaa. Kun mielialasi on pääosin optimistinen, pystyt käsittelemään päivittäistä stressiä rakentavammalla tavalla ja voit kokonaisvaltaisesti paremmin.