Intuitio, tuo pieni-suuri ääni tai tunne sisimmässä. Joskus se kehottaa tekemään päätöksiä, tarttumaan toimeen, toisinaan se saattaa varoittaa, estää toimimasta. Intuitio kumpuaa sielustasi. Ja sielusi haluaa sinun ennen kaikkea kokevan rakkautta, kasvavan, nauttivan, ja toteuttavan elämäntehtävääsi. Niinpä intuition ääni pyrkii hellästi ohjaamaan sinua oikeaan suuntaan polullasi, korkeimmaksi parhaaksesi.

Kaikilla on kyky virittäytyä kuulemaan intuitionsa ääni, mutta se voi olla toisinaan haastavaa arjessa, jota värittävät monet muutkin äänet, kuten perheen ja ystävien, päivittäisten vastuiden sekä tietenkin egon ääni.

Mistä sen sitten tietää milloin kyseessä on intuition ääni ja milloin egon? Ja mikä ego oikeastaan onkaan?


Psykologia määrittelee egon sinä mielen osana, joka vastaa todellisuutesi analysoinnista ja vahvistaa käsitystäsi omasta identiteetistäsi. Egon tärkein tehtävä on pitää huolta siitä, että perustarpeesi täyttyvät, olet turvassa ja saat syödäksesi. Tämä oli tietenkin varsin hyödyllistä muinaisina aikoina, jolloin selviytymisvietti vastasi todellakin hengissä pysymisestä. Nykypäivänä ego voisi hieman hellittää otettaan, mutta monen on vaikeaa nujertaa egon kuiskuttelemia pelkoja, ja estää sitä sanelemasta omia tekemisiään ja valintojaan. Tämä aiheuttaa turhaa stressiä, ahdistuneisuutta ja masennusta. Ajattelepa, jos sielusi, intuitiosi yrittää kertoa sinulle, että nyt on aikasi tulla ulos kuorestasi, alkaa elää täyttä elämää ja toteuttaa unelmiasi, mutta egosi sanoo, että et pysty siihen, ei se kuitenkaan onnistu, riskeeraisit vain kaiken, ei kannata edes yrittää. Ja jos kuuntelet tätä jälkimmäistä ääntä, tukahdutat intohimosi, käännät väkisin suunnan tielle, joka ei tyydytä sinua – kuinka onnelliseksi silloin voit tuntea itsesi? Tyydyt silloin johonkin paljon vähempään kuin se mitä varten olet tänne tullut, eikö? Jatkuva intuition tukahduttaminen saattaa aiheuttaa alakulon ja ahdistuksen lisäksi sairastelua, kun kaikki sinussa, jopa kehosi, yrittää kertoa sinulle, että jonkin muutoksen on tapahduttava.

Usein kuulet myös sanonnan ”seuraa sydäntäsi”. Onko sydämen ääni sama asia kuin intuitio?


Joidenkin mielestä kyllä. Itse olen sitä mieltä, että kyseessä on hieman eri asia, mutta uskon, että sydän ja intuitio kyllä pelaavat samassa joukkueessa. Vahva ja avoin sydänyhteys edesauttaa intuition kuulemista. Ja uskon myös, että kumpikin johdattaa oikeaan suuntaan, olettaen, että kuuntelet todellista sydämen ääntä, etkä pelkästään toiveitasi. Luulen, että sydäntä yksistään on helpompi huijata. Esimerkiksi herra tai rouva ”Oikea” ei välttämättä ole se oikea, mutta kun ihastuneena toivot niin, saattaisit tulkita sen sydämesi ääneksi. Tällöin intuitio on se, johon kannattaa ennemmin luottaa.

En ole omalla kohdallani niin tarkkaan pohtinut sydämen äänen ja intuition eroa, luotan vain siihen vahvaan, levolliseen ”tietämisen” tunteeseen. Sillä ei ole suurta merkitystä minulle kumpuaako se sydämestä vai sielusta. Vahvimmillaan se purkautuu voimakkaana liikutuksena ja hyvän olon tunteena, kihelmöivänä lämpöaaltona, joka sulattaa pois kaiken epäilyksen. Ja kun asiat sitten etenevät oikeaan suuntaan, palasten loksahtaminen paikoilleen tuntuu lähes taianomaiselta.

Erään tulkinnan mukaan se menisi niin, että korkeampi tietoisuutemme on yhteydessä sieluumme, sielumme välittää tiedon sydämeen, josta se sitten kulkeutuu tietoiseen mieleemme mahdollisia toimenpiteitä varten. Tämä tukee omaa näkemystäni siitä, että pitkällä tähtäimellä, sillä sielun suunnitelmalla, sydämellä ja intuitiolla on yhteinen tavoite, ja molemmat ovat prosessissa mukana. Silloin kun teet vaikean päätöksen intuitiolla, järkesi saattaa pullikoida vastaan, sydäntäsi saattaa särkeä, mutta hartioiltasi putoaa raskas taakka. Yksinkertaisesti tiedät valinneesi oikein.

Yksinkertaisempi linjaus olisi, että sydämen ääni ja intuitio ovat jotakuinkin sama asia, ja vastapuolella on sitten ne egosta kumpuavat tuntemukset, jotka yrittävät tuota signaalia häiriköidä. Oli miten oli, siitä voinemme olla yhtä mieltä, että intuitiotaan kannattaa kuunnella ja kehittää. Luottamus intuitioon kasvaa sen myötä, kun saamme positiivisia kokemuksia ja vahvistusta sille, että intuition kuunteleminen on kannattanut.

Kuinka intuition sitten voi erottaa egon äänestä?

Intuitiosi äänen kuulet välittömästi, kun asia on tapahtunut, tai kysymys on esitetty. Egon ääni tulee hetkeä myöhemmin lykkäämään kapuloita rattaisiin, pyrkien ylianalysoimaan tilannetta ja aiheuttamaan epäilystä, keksimään syitä sille miksi ensimmäinen reaktiosi ei ole hyvä idea.

Intuitiosi ääni on lempeä, rakastava ja rohkaiseva. Se perustuu aina hyviin aikeisiin. Se saa sinut tuntemaan innostuneisuutta ja inspiraatiota. Ego puolestaan on äänekäs, levoton, itsepintainen, ja saa aikaan epämukavan olon. Ego kuulostaa tuomitsevalta, arvostelevalta ja analyyttiselta.

Jos ajatellaan näitä ääniä kehollisesti, joskin tuntemukset ovat tietenkin yksilöllisiä, intuition ääni usein koetaan lämpimänä tunteena sydänkeskuksen alueella, kun taas egon ääni kumpuaa aivoista, tarkemmin otsan alueelta. Toisaalta, silloin kun intuitio pyrkii varoittamaan jostakin uhkaavasta, se voidaan kokea puristavana tunteena rinnan seudulla tai vatsassa. Olen kuullut myös takaraivon kihelmöinnistä tai kiristyksestä ohimoilla.

Intuitio saattaa myös näyttäytyä eri muodoissa, esimerkiksi unien kautta, ”yhteensattumina”, merkkeinä ja vihjeinä. Nyrkkisääntönä sanoisin, että jos joku viesti toistuu koko ajan, siihen lienee syytä kiinnittää huomiota. Intuition äänen kuulee selkeimmin sellaisena hetkenä, kun mieli ei ole liian kiireinen. Tämän vuoksi moni saa ahaa-elämyksiä esimerkiksi suihkussa, autolla ajaessa, nukkuessa tai meditoidessa.

Jos intuition äänen tunnistaminen ei ole vielä tuttua, se voi viedä aikaa, mutta on opeteltavissa.
Tässä muutamia vinkkejä intuition kehittämiseen:


1. Kirjoita tietoisuuden virtaa ylös
Hengitä syvään muutamia kertoja keskittääksesi itsesi. Voit myös maadoittaa itsesi esimerkiksi visualisoimalla jalkapohjistasi juuret maan keskipisteeseen. Kirjoita sitten esimerkiksi ”mitä minun tulisi nyt tietää” tai ”mikä on paras päätös tähän tilanteeseen”. Anna kynän tai näppäimistön kirjoittaa kaikki mitä mieleesi nousee, ajattelematta asiaa sen kummemmin.

2. Meditoi
Tai millä nimellä haluatkaan sitä kutsua, ei sen välttämättä tarvitse syväluotaavaa mielen tyhjentämistä olla. Riittää, että keskityt rauhalliseen hetkeen, suljet silmäsi, rentoudut, ja mielen hiljentämiseen pyrkimisen sijaan annatkin ajatustesi vaeltaa vapaasti, niihin takertumatta ja analysoimatta. Jo muutama minuutti päivässä saattaa sinut paremmin kosketukseen syvempien tuntojesi, halujesi ja tarpeidesi kanssa.

3. Vapauta luovuutesi ja/tai antaudu toistavalle liikkeelle
Piirtäminen, maalaaminen, kirjoittaminen, säveltäminen, tai muuhun luovaan tekemiseen keskittyminen johdattaa mielesi ”flow”-tilaan, jossa olet vapaa häiriötekijöistä ja huolista. Vaihtoisesti voit tehdä jotakin fyysistä toistoa, soita vaikka jotakin instrumenttia, pilko vihanneksia, tanssi, kuntoile. Tämäkin on eräänlainen meditatiivinen tila, jossa mielesi on vastaanottavainen uusille ideoille ja näkökannoille.

4. Lähde lenkille
”All truly great thoughts are conceived by walking” – Friedrich Nietzsche
Käveleminen tai juokseminen paitsi vie sinut arkisista rutiineista sivummalle, se toimii myös meditatiivisena tekemisenä, jonka aikana mielesi voi raksuttaa ratkaisuja ja ideoita. Sykkeen nostaminen tekee myös hyvää sydämelle ja aivoille, edesauttaen ideointia entisestään.

5. Kokeile ajaa tai kävellä intuitiosi ohjaamana vailla päämäärää
Voit kokeilla joskus kiireettömänä päivänä tällaistakin harjoitusta; anna intuitiosi päättää puolestasi mitä reittiä kuljet ja mihin päädyt.

6. Heitä kolikkoa
Kun olet päätöksen edessä, kokeile heittää kolikkoa. Määritä molemmille kolikon puolille päätös. Tämän tarkoituksena ei ole varsinaisesti antaa kohtalon johdattaa, vaan tarkoitus on, että tarkkailet omaa reaktiotasi nähdessäsi vastauksen. Oletko pettynyt vai tyytyväinen? Sisäinen äänesi kertoo tällä tavalla sinulle mitä todella haluat.

7. Arvuuttele lopputulosta
Harjoittele kuuntelemaan aavistuksiasi esimerkiksi katsellessasi elokuvaa, lukiessasi kirjaa, pohtiessasi seuraavan päivän säätä, kuka voittaa laulukilpailun tms.

8. Käytä tukenasi kiviä ja kristalleja
Intuitiota vahvistavia kiviä on paljon, kokeile mitkä kivet resonoivat juuri sinulle. Voit tutustua esimerkiksi kuukiveen, akvamariiniin, atsuriittiin, lapis lazuliin, lumikvartsiin, rutiilikvartsiin, aavikkoruusuun, ioliittiin, dumortieriittiin, kyaniittiin ja turkoosiin.

Miten intuitio Sinulle näyttäytyy? Minkälaisia kokemuksia Sinulla on intuition kuuntelemisesta?